OM HELSE I FRI LUFT

Helse i Fri Luft ble etablert som forening våren 2021. Foreningens lokalisasjon er i Salten (Nordland fylke). 
Vi er en ideell forening som har som mål å arbeide med å innhente og formidle kunnskap om ulike helsefremmende tilbud der natur og kultur står sentralt. Foreningen har som formål å bruke denne kunnskapen til å jobbe frem nye helsefremmende tilbud i Salten.
Med å opprette foreningen ønsker vi å bidra til en økt bevissthet rundt betydningen natur og kultur har for vår helse og opplevde livskvalitet, og for at vi kan få en større bredde i de helsetilbudene som gis til folk i fremtiden. 

Kort om bruk av natur og kultur som helsefremmende og forebyggende tiltak

Tilstedeværelse i naturen og/eller deltakelse i kulturlivet har en påvist helsebringende effekt på oss mennesker. Deltakelse i natur og kultur bidrar blant annet til økt ro i kroppen, bedre immunforsvar og til opplevelse av tilhørighet og mening i livet. I verdenssammenheng har Norge vært kjent for å ha et rikt natur- og kulturliv. Dette må vi ta vare på. 

Vi er opptatt av å bidra til å synliggjøre hvordan tilstedeværelse i natur og/eller kultur er med på å bedre vår folkehelse og vår opplevde livskvalitet i befolkningen som helhet, men også overfor ulike beslutningstakere (politikere, kommuneadministrasjon m.m). 


Kort om bruk av natur og kultur i behandling og i rehabilitering

Vi opplever at dagens helsetjenester i for stor grad vektlegger sykdom og lidelse (patogenese) og at dette ikke alltid er like heldig. Helse er et flytende begrep og uavhengig av fysisk eller psykisk helsetilstand, vil alle mennesker ha med seg ferdigheter, ressurser og skaperkraft som kan hjelpe dem til å håndtere livet (salutogenese). 

Når mennesker utsettes for betydelige belastninger i livet vil det påvirke deres kognitive funksjon, inkludert språkfunksjon. I de siste tiårene har Norge dessuten blitt en flerkulturell- og flerspråklig nasjon. For disse menneskene vil ikke alltid tradisjonelle behandlingsformer som baserer seg på verbal kommunikasjon være tilstrekkelig eller god nok hjelp. Mange mennesker som søker helsehjelp sliter gjerne også med å regulere egne følelser og/eller søvn. I alt for mange tilfeller tilbys disse pasientene ulike medisiner som førstevalg. 

Vi ønsker oss en større bredde i de behandlingstilbudene som tilbys pasienter enn det vi opplever å ha i Norge idag. Eksempler på slike tilbud er friluftsterapi, dyreassistert terapi, kunst- og uttrykksterapi og musikkterapi for å nevne noen.

Forskning har vist at disse intervensjonene har en positiv effekt på helse, sosial og kognitiv funksjon, samt opplevd livskvalitet - men de tilbys likevel i liten grad innenfor både privat og offentlig helsesektor. Det er dessuten store forskjeller innad i landet på om slike tilbud gis til de som søker helsehjelp. For eksempel har de i Agder opprettet et Friluftssykehus og ved ABUP (Avdeling for barn og unges psykiske helse) ved Sørlandet sykehus HF har de også et eget friluftsteam i avdelingen som tilbyr naturbasert behandling for barn, unge og familier. Ved flere sykehus har de nå ansatt musikkterapeuter på barneavdelinger og enkelte kommuner tilbyr musikkterapi og naturbaserte terapeutiske tilbud i eldreomsorgen. 

I Salten er derimot slike tilbud nesten ikke eksisterende, derfor har vi særlig vektlagt dette geografiske området i våre vedtekter. Foreningen ønsker likevel også og synliggjøre behovet for andre helsefremmende tilbud i Norge og i verden for øvrig. Dette gjør vi gjennom deltakelse i regionale, nasjonale og internasjonale nettverk.

Verdisyn

  • Natur og kultur er livsnødvendig og bidrar til å gi mening og sammenheng i tilværelsen fordi

    • Mennesket er natur og er derfor avhengig av naturen

    • Kultur har gjennom menneskets tidsalder vært avgjørende for overlevelse og opplevelse av sosial og kulturell tilhørighet

  • Menneskets helse må forstås, og ivaretas, i et helhetlig perspektiv

  • Alle mennesker er unike og like verdifulle og fortjener derfor likeverdige tilbud tilpasset deres særegenheter og behov

  • Uavhengig av etnisitet, kulturell bakgrunn, alder, fysisk eller psykisk helsetilstand, vil alle mennesker ha med seg ferdigheter, ressurser og skaperkraft som kan hjelpe dem til å håndtere livet sitt

Etiske prinsipper 

  • Vi ønsker å vektlegge kunnskapsbasert praksis,og opplever det som viktig at all pasientrettet aktivitet som utføres evalueres. 

  • FNs menneskerettigheter, FNs bærekraftsmål og barnekonvensjonen er naturlige rammer for foreningens virke

  • Menneskers rett til medbestemmelse, informasjon og til å kunne gi et informert samtykke til det de er med på, er et grunnleggende prinsipp i foreningen. Deltakelse i aktiviteter skal være basert på frivillighet, og skal samtidig være forutsigbart og  basert på deltakers individuelle mål.

  • Helse I Fri Luft bruker Cultura Bank som sin bankforbindelse - Dette er et bevisst valg ut fra hvilke fokus og verdigrunnlag Cultura bank har - “Bidra til en grønnere og mer rettferdig verden”, som foreningen også verdsetter og støtter.

Foreningen vil søke samarbeid med andre relevante tjenester, interesse- og brukerorganisasjoner i Salten, men også nasjonalt og internasjonalt.