Turmat fra hele verden

Den første mandagen i oktober møtes rundt 30 personer av ulike nasjonaliteter for å lage turmat fra hele verden og spise sammen ute i Rensåsparken. Helse I Fri Luft er med som hjelpere på Salten friluftsråds høstarrangement. Til stede er også Norsk Folkehjelps språkvenner.

Bordene blir pyntet med dalende løv fra bjørketrær og vi er spente på om væremeldinga er til å stole på (meldt oppholdsvær og solgløtt). For å være på den sikre siden så henger vi opp to tarper mellom trærne, nært bordene, slik at vi kan søke ly om himmelen skulle byde på. Her får en av gjestene fra Sri Lanka prøve seg på å surre tarpsnorene rundt treet og oppdage så lett snoren er å feste. Så er neste oppgave å fyre opp i de bærbare, nette utegrillene og vente på flere gjester. Litt etter litt kommer det flere og jammen så blir det et veldig godt oppmøte i dag! Etter en kort presentasjonsrunde fordeler vi oss i tre grupper. En gruppe får lage forretten: En frisk couscoussalat, en gruppe lager hoveddretten: falafel, salat og varmede pitabrød og siste gruppe fikser desserten: mango-melonsalat med krem og vaniljekesam. Matvarer fordeles på bordene, laminerte oppskrifter er supert og disse leses nøye. Det prates, kuttes, skylles tomater, varmes opp vann på primus.

Noen får også en hurtig-opplæring på stormkjøkken og synes dette er spennende. Vi snakker om mat, måler opp, dobler oppskrifter og stemningen er god. Selvsagt er ikke alle like godt kledd, men det er varme å finne rundt grillene. Og ekstra votter lånes ut og sitteunderlag er det nok av. Varm te har også Annette Digermul Hals fra Salten friluftsråd sørget for – i tillegg til alt kjøkkenutstyr og matvareingredienser. Når maten er klar får en fra hver gruppe fortelle hva de har laget. Så er det bon appetitt! Det smaker fortreffelig, og alle virker fornøye, små og store, unge og gamle. Mørket kommer fortere på enn hva vi tror. Hodelykter glemte vi… Godt det er lommelykt på mobilen. Uansett var det en flere som ble igjen rundt bål-grillene mens opprydning pågikk.

Takk for maten! Vi ses! Takk for fin stund. Vi blir gjerne med på flere internasjonale bålmatkurs.

Teksten er skrevet av Sylvia Bredal og bildene er tatt av Kristine Nordland

Forrige
Forrige

"KULTUR OG NATUR SOM ARENA FOR INKLUDERING"

Neste
Neste

Reisebrev fra Ina