Reisebrev fra Ina

Tredje samling i kurslederopplæringen i Naturbasert terapeutisk arbeid.

To nydelige høstdager 28-29.september, som foregikk delvis på Stall Valle i Bodø, og delvis i Sjunkhatten nasjonalpark, i områdene ved Bodø Naturskole.

Så var det tid for vår tredje samling i naturbasert terapeutisk arbeid. Personlig hadde jeg gledet meg veldig til denne samlingen, da man etter tre samlinger har fått noen fine bekjentskap man gleder seg til å se. Men også fordi dyreglade meg hadde sett frem til at vi skulle få teoretisk og praktisk opplæring i hesteassistert terapi.

Ina og Max

Hesteassistert terapi

Denne samlingen begynte på Stall Valle i Bodø, under strålende solskinn og vennlig stemning. Mange av oss var usikre på hva vi skulle lære denne gangen, hva innebærer hesteassistert terapi? Personlig har jeg alltid vært nysgjerrig på hvordan man kan bruke hester som en terapeutisk ressurs for å fremme helse. Hestepsykologi er mye brukt i USA, og det vi fikk oppleve var en form for psykoterapi der hestene ble integrert i terapien sammen med oss mennesker. Som flokkdyr tilpasser hestene seg menneskene og reagerer på omstendighetene og følelsene våre. Vi fikk innsikt i hestens ulike personligheter og hvordan de reagerer forskjellig basert på dette. Gjennom en rekke flotte øvelser med tre fantastiske hester ble vi også mer bevisst på våre egne sanser og følelser. Svarene må vi finne i oss selv.

Den unike roen man kan oppleve i møte med dyr er noe helt spesielt. Personlig mener jeg at mennesker kan finne mye styrke og glede i samspillet med dyr. En stor takk til Silje og Cecilie fra Bodø Hest og Helse, for det fantastiske programmet de tilrettela.

Bodø naturskole

Deretter fortsatte vi til Bodø Naturskole, hvor vi ble møtt av Markus, hunden hans og en rekke kanoer. Det ble en nydelig padletur til leirplassen med all vår bagasje. Videre fikk vi oppgaver knyttet til å sette opp leir og lage middag i grupper. Vi øvde oss på å sette opp tarper og hvordan lage en riktig leirplass. Slike samarbeidsøvelser er fint for å styrke samholdet i en gruppe. Etter at teltene var satt opp og middagen inntatt, samlet vi oss i lavvoen for en bålprat. Det er virkelig inspirerende å høre på Markus og hans erfaringer med å bruke naturen som en læringsarena for barn og ungdom i tilbudet gjennom Bodø kommune; “Mestring i friluft”.

Som lærer selv, er jeg fast overbevist om at skolen kan dra nytte av utendørsaktiviteter i større grad i undervisningen.

Naturen er en fantastisk arena for mestring, inkludering, samarbeid og læring. Jeg tror det hadde vært hensiktsmessig for alle elever i alle aldre, men spesielt for de elevene som havner litt utenfor og som kanskje ikke helt finner sin plass innenfor klasserommets fire vegger.

Jeg føler meg uendelig takknemlig for at jeg har fått delta på denne reisen i naturbasert terapeutisk arbeid. Disse samlingene har gitt meg mange minneverdige samtaler rundt bålet, gode studer i oppmerksomt nærvær og påfyll av kunnskap. Jeg er helt imponert over teamet bak Helse I Fri Luft og hva de har fått til. Hele kurset leveres med høyt faglig nivå, og det er utrolig inspirerende å få lære fra dem. Jeg håper inderlig at Helsedirektoratet og de som disponerer midler vil støtte flere slike kurs. Det er ingen tvil om at dette er blant de mest meningsfulle og nyttige kursene jeg har deltatt på. Til slutt vil jeg takke deltakerne som har delt så mye av seg selv, delt erfaringer, inspirert og bidratt til samhold og glede.

- Ina

Forrige
Forrige

Turmat fra hele verden

Neste
Neste

Reisebrev fra Armand