Meløy 28-29 juni

1 samling Modul 2 - Kurslederopplæring Naturbasert terapeutisk arbeid - NORD. 

Idet sommerferien akkurat har startet for mange og sola står høyt på himmelen her nord, gjennomførte Helse I Fri Luft første samling på Modul 2 i kurslederopplæringen i Naturbasert teapautisk arbeid - NORD i Meløy. 21 kursdeltakere fra hele landet deltok, i tillegg til et titalls inviterte gjester og foredragsholdere. 

Det var Anette Myrvang og bedriften hennes FinneUT som var vertskap for denne samlingen som fant sted på Myrvoll Kulturgård, innerst i Holandsfjorden. En idyllisk og godt bevart plass med masse historie. Her var vi omkranset av fjell, isbre, skog, blomster og en turkis fjord som satte perfekte rammer for samlingen. 

I denne modulen presenterte Anette Myrvang arbeidet som gjøres i Meløy med programmet “Utsikt”, et ungdomsprosjekt utviklet av Anette Myrvang/ FinneUT i samarbeid med NAV Meløy, Rødøy og Gildeskål. I løpet av samlingen fikk vi både se, høre og kjenne på kroppen - gjennom egenerfart praksis - hvordan Anette jobber i Utsikt. Vi fikk også møte tidligere deltakere i programmet og høre deres opplevelse av å være deltaker og hjelper i Utsikt. Ordfører i Meløy, og leder i NAV Meløy, samt koordinator i NAV for programmet Utsikt var også med.

Den første dagen fikk vi blitt kjent med programmet, teorien bak og metoden som brukes. Den andre dagen var vi ute hele dagen og fikk “prøvd det i praksis” gjennom ulike øvelser. Vi fikk erfare hvordan man skaper forutsigbarhet og trygghet når man tar med grupper på tur.

En favoritt øvelse for mange var en øvelse i hengekøye. Etter å ha fått god opplæring i å henge opp en hengekøye på en riktig og trygg måte, skulle vi finne oss en egen plass å henge opp vår egen hengekøye. Dette kan kalles en “solo” øvelse, der vi er “alene” i naturen. Mens vi fikk lande i hver vår hengekøye, sitte eller ligge, skulle vi først ta i bruk alle våre sanser, og blant annet legge merke til hva vi følte, så og hørte. I tillegg skulle vi tenke over og skrive ned svar på to spørsmål; Det ene spørsmålet var “Hva ønsker du å gi slipp på?”, og det andre spørsmålet var “hva ønsker du å ta med deg?

Å gynge slik alene, og samtidig sammen, i hver vår hengekøye, ga inntrykk. Uten ord ble vi invitert inn i sanseøvelser som vekket kroppen og ga oppmerksomhet til alt vi omgis og omsluttes av helt naturlig når vi er ute: en høy himmel, vind som stryker langs legger, fugler som synger, blader som lekent risler i takt med vinden, trær som gynger, og jorda som holder, holder, holder”, sitat fra en deltaker.

Dette som en klar følelse av å komme i kontakt med naturen og med oss selv ble i etterkant holdt frem av flere.

Begge disse dagene var utrolig lærerike, og alle deltakerne dro hjem med sekken full av inntrykk, erfaring og ny kunnskap. 

Tidligere deltakere i Utsikt, som Anette kaller for sine professorer, klarte å formidle betydningen av at vi som helsepersonell og hjelpere klarer å vise kjærlighet, ikke bare omsorg for våre brukere; “Vi er alle mennesker - og det må vi ikke glemme”. Dette er kanskje den viktigste kunnskapen å ta med seg hjem.

Anette Myrvang og Inger Marie Kvarum

Om Utsikt:

Utsikt er et tilbud til unge mennesker som er utenfor jobb/ utdanning og sliter med sin psykiske helse og som ønsker å gjøre en egeninnsats for å styrke sin psykiske helse. 

Utsikt - programmet går over 8 uker, der deltakere på kurset møtes hver mandag. Oppmøtested er Myrvoll Kulturgård og ellers nær-naturstier rundt i Meløy. Innhold i programmet er 8 uker med et sammensatt psykoedukativt program, som følges av forskjellige kognitive øvelser og praktiske øvelser i naturen. Øvelsene og undervisningen følger hverandre i oppbygning og læring. 

Programmet starter og avslutter sammen med veileder på NAV. På siste møte er veien videre et viktig tema.

Basert på erfaringer som blir gjort underveis og tilbakemeldinger fra deltakere er programmet i stadig utvikling.

Anette påpeker at en suksessfaktor er at hun og NAV stoler på hverandre, og at de ønsker det samme; at menneskene som deltar skal få det bedre. “Vi heier på hverandre”. Anette og NAV ser og deler resultater med hverandre. Målet med Utsikt er blant annet å gi deltakere en trygg havn, ikke å tvinge fram en prosess, men skape arenaer for muligheter. 

Anette er opptatt av at hun har lært utrolig mye av sine deltakere - hun kaller dem sine professorer. Historier om håp, målrettet og godt samarbeid, og å møte mennesker som vil gjøre en forskjell for seg selv og andre - gjør inntrykk og det er tydelig at dette virker. 

Utsikt fra Helgelandsbukken

Vi i Helse I Fri Luft er utrolig takknemlig for at Anette og hennes team delte raust med oss og alle kursdeltakere. Vi heier på FinneUT, og NAV Meløy, Rødøy og Gildeskål! Vi har tro på at denne kunnskapen vil komme mange til nytte i tida fremover, når kurslederopplæringen forhåpentligvis bidrar til at flere lignende tilbud skapes rundt omkring i landet.

Tekst og foto: Kristine Nordland

Forrige
Forrige

Reisebrev fra Armand

Neste
Neste

Campkonferansen 2023 - Bragdøya