Campkonferansen 2023 - Bragdøya
Forrige uke deltok Ragnhild på Campkonferansen 2023, på vegene av styret i Helse i Fri Luft. Konferansen arrangeres for 3. gang på Bragdøya utenfor Kristiansand, denne gang i regi av Energiverket, ABUP, Kirkens Bymisjon, Kristiansand kommune og DNT Sør.
Tirsdag formiddag entret rundt 80 deltakere båten som fraktet oss ut til øya; med glede, sommerfugler og forventninger i magen satt vi tett-i-tett, klare for et aldri så lite eventyr! En slags barnlig følelse av så skulle på leirskole bredde om seg i kroppen. På kaia ble vi tatt imot av arrangører og frivillige med åpne armer, gratis klemmer (!), og en raushet som skulle vare gjennom alle de 4 dagene vi holdt til på Bragdøya.
En del kjente hverandre fra før, men mange var nye for hverandre. Sjelden har jeg sett så mange nye bli kjente og nære for hverandre så raskt som her. Deltakerne kom fra ulike hold: helse, rusomsorg, utdanning, private foretak og organisasjoner var blant annet representert. Alle med interesse og engasjement for temaene natur- og friluftsterapi, samt helse- og rusarbeid.
I løpet av dagene som kom fikk vi delta på solide faglige foredrag, og vi fikk ta del i øvelser og opplevelser gjennom workshops i mindre grupper. Vi fikk blant annet høre om Energiverkets mangeårige arbeid psykisk helsefremmende turgrupper, om Sørlandssykehusets arbeid med utendørsterapi på avdeling for barne- og ungdomspsykiatri (ABUP), samt sterke fortellinger fra Medvandrerne om recovery og veien ut av rus, med naturen som metode. Brukerperspektivet ble holdt tett og nært under store deler av konferansen, og det gjorde inntrykk. Selv fikk jeg padla kajakk igjen, og dermed henta frem en forfriskende måte å være i og med naturen for egen del. Leken fikk jeg også pusta liv i, da Blå Kors Barnas Stasjon tok oss med på leken vandring i skogen med sanseåpnende øvelser og fortellinger om deres arbeid med relasjoner mellom foreldre og barn. Her fikk jeg virkelig kjenne på salutogenese-tilnærmingen i praksis: i stedet for å vende lupen mot sår som trenger heling eller problemer som skal løses, kan det være vel så helsefremmende å fokusere på det friske – og la dette bre om seg. Som barnehagelærer vet jeg mye om hvordan leken forfrisker; den gir erfaringer og kontakt med følelser som barna selv kan leve ut – og øve seg på å håndtere. Og så bærer den potensiale til å lokke frem glede, fryd, vi-følelser og utforskertrang. Leken friskgjør og skaper robusthet både for barn og for voksne. Andre opplevelser man kunne få med seg var skogsbad, bålprat, klatreterapi, tangrangling – og mye mer.
Vi overnattet i egne telt på øya, som for anledningen var bada i sol og salige sommertemperaturer. Det var nydelig og forfriskende i seg selv, for en halvfrossen og meget vårklar nordlending! Morgenen startet kl. 7 for den som ønsket å delta på brygge-yoga, på felles joggetur eller med et deilig morgenbad. På kveldstid var det lagt opp til felles grilling, samt sang og dans på brygga i kveldssol.
Samtaler, latter, glede og vennskap oppstod, for min del akkompagnert av et par solide gnagsår, etter noen timers barbeint swingkurs på brygga. Nybegynner på mange måter her, altså! Mat og øvrig vertskap ble holdt av nydelige sjeler i Bragdøya Kystlag, som også presenterte seg som SFO for pensjonister. En raus, humørfylt og serviceinnstilt gjeng holdt oss med deilig mat og annet godt gjennom dagene.
Alt i alt var dette en utrolig spennende, lærerik, og sosial konferanse som ble berikende på så mange måter. Jeg reiste hjem med nye kunnskaper, videre perspektiver, en hel haug med opplevelser – og et nettverk av med-allierte som ser og sprer det helsefremmende potensialet ved å være og virke i og med naturen.
Sammen med resten av styret i Helse i Fri Luft ser jeg allerede nå frem til neste års konferanse, som vil arrangeres i Trøndelag. Vi håper å se deg der!
Turmat fra hele verden
I samarbeid med Salten Friluftsråd arrangerte vi i kveld utendørs matlagingskurs "Turmat fra hele verden". Invitasjonen var spesielt rettet mot våre nye landsmenn/kvinner, men åpent for alle. Å skape noe sammen, bli kjent og bygge relasjoner var et mål med kvelden. Friluftsliv er en viktig del av norsk kultur, og i kveld ønsket vi å knytte sammen norsk friluftsliv med internasjonal matkultur.
En fin gjeng møtte opp ved 4H gården i Bodø kl 18 i ettermiddag, vi fyra opp bål i gapahuken og i løpet av noen timer lagde vi en deilig tre-retters middag sammen, hvor vi brukte både turkjøkken og bål.
Vi delte oss i to grupper, her er hovedrettgruppa som lagde vraps med laks eller falaffel og mye annet godt fyll…
Å lage mat sammen og dele tips med hverandre er en fin måte å være sammen på. Gjennom å gjøre det kunne vi bygge relasjoner og lære av hverandre.
Hva er vanlig i din kultur? Dette er vanlig hos oss….
Hva heter agurk på ukrainsk?
Det å lage mat sammen var hovedmålet med dette arrangementet, og det fikk vi til på en god måte. I tillegg opplevde vi flere andre ting sammen, for å nevne noen: Gjennom videosamtale fikk vi hilse på en deltakers barn og barnebarn i Ukraina, vi fikk vist omsorg ved å plastret et sår da en deltaker var uheldig å skjære seg i fingeren, vi fikk dele noen historier fra våre liv med hverandre - hvor vi bor og hva vi pleier å gjøre, vi fikk "speile oss i hverandre" og vi fikk vise at det er slett ikke uvanlig å bruk ullstillongs i juni. Selv om sola ikke skinte og temperaturen var under 10 grader var det god stemning. Vi var alle enige om at vi som bor her nord er tålmodig og venter på at godværet skal komme, for vi vet at det kommer en gang. Vi erfarte også at man ikke trenger å gå langt for å få fine uteopplevelser. Som i kveld, hvor vi var bare 20 meter unna veien og bilene våre. Det var en fin erfaring.
Det som gir varme
Vi hadde alle et godt humør og vi karte enkelt å holde varmen med litt hjelp fra bålet og ved å være i bevegelse.
Disse to som aldri hadde møtt hverandre før hadde blant annet noen fine løpekonkurranser innimellom matlagingen.
Internasjonal turmat smaker godt er fargerik og gir mersmak!
Forretten; en deilig Couscous salat
Dessert; frukt i ulike farger med sitron kesam…nam…
Heldigvis ble det og litt tid til lek…i verdens fineste klatrestativ. Like artig for voksne som for barn.
Alt i alt en nydelig ettermiddagsstund, og en særlig takk til Anette Dirgermul Hals som stod for alle innkjøp og kokke utstyr fra Salten friluftsråd. Et fint samarbeid, og noe vi vil gjenta i løpet av høsten.
BÅLPRAT på Nordsia
Søndag den 26. Mars inviterte foreningen Helse I Fri Luft medlemmer og andre interesserte til “Bålprat” i gapahuken i Marthafjæra - ved Buholmen på Nordsia utenfor Bodø. Tema for kvelden var: "Hvilke helsegevinster kan vi finne i naturen og hvordan kan vi anvende naturens rikdom på en respektfull måte?"
Vi brant bål og alle de rundt 20 personene som deltok presenterte seg og fortalte kort om sin relasjon til naturen. Berthold Hinrichs var spesielt invitert for å fortelle om egne erfaringer og refleksjoner med å bruke naturen og se tegn i naturen. Han kunne også fortelle om hvilke ulike tretyper han bruker til å lage blant annet fløyter. Avslutningsvis spilte han på ulike fløter han selv har laget.
Bertholds egne ord om seg selv og naturens betydning for ham:
“Tøffelskogen...har du hørt om tøffelskogen? Ikke jeg heller... da får det være et nytt begrep da... helst ville jeg gå i skogen i tøfler.. i tøfler.. akkurat som de mange ganger jeg seilte til Svalbard.. ute på storhavet følte jeg meg hjemme...men i skogen er det litt upraktisk... så...på med støvler... og henger hodet på knaggen hjemme...i skogen skal man gå med hjertet.
For mange år siden måtte jeg gå fra bussen 3 kilometer til den lille landsbygd hvor vi holdt til.. da gikk jeg ikke på veien, men på en sti gjennom skogen.. også i mørket.. uten lykt..herlig.. eller på en annen plass... da gikk jeg i skogen før jeg dro på jobb.. også når dagvakta begynte kl 06.. granskog.. litt morradis..med rådyr og grevlingen som kom hjem etter nattens jakt..
De store fjellturer er det blitt mindre av... samme med klatring... men å reke rundt i grotter synes jeg fremdeles fint... der går man inn i noe og blir omsluttet av en atmosfere av noe gammelt.. urokkelig og ærverdig... ikke ulikt skogen..den har vært der lenge før oss og vil være der etter oss også.. men i skogen tenker jeg ikke på det siden hodet henger på knaggen hjemme.. her er det bare å overgi seg til det som er akkurat nå. Her kan man sette seg på en stein med mose på og snakker med blåklokkene... de nikker samtykkende uansett hva du sier..
Ja.. og trærne... som spriker og gror i alle retninger.. tenk om de vokste i rett vinkel .. både gren og stamme.. ikke noe hyggelig tanke..men vi har en lei tendens til å gjøre sånt.. alt skal være firkantet eller rundt og ordentlig.. plenen skal se ut som han kommer fra Ikea... husene ser ut som skoesker.. og kjøkkenet skal være høyglans.. mens skogen er kaos..trærne skjeve.. noen mosedotter her og der.. steiner.. blomster..
Noen trær, særlig bjørk, har stygge knuter på seg.. det er snadder for meg som lager fløyter... veldig fint treverk.. noen bjørk har ubudne gjester.. også stygge svarte knuter og de kalles for Chaga.. enda mer snadder... det kan man høste med det rette verktøy og tørker det etter oppmaling... det gir en sunn og god te... og om høsten bugner det av bær og sopp.. giverglede til tusen... det er godt å ha skogen som en venn..”
Fløyter som Berthold lager:
Native american style flute ( indiansk )
Shakuhachi ( japansk )
Xiao ( kinesisk )
Anasazi ( indiansk )
Quena ( søramerikansk )
Bansuri ( indisk )
Irish whistle
Irish flute
Fløytene lager han av mange ulike materialer: bjørk, rogn, hegg, selje, gran, einer, lerke som han finner selv i skogen. Han bruker også bambus, ibenholt, oliven, bubinga, zirikote, kingwood, hard maple, katalox, teak, mahogni.
Vi hadde en flott Bålprat i nydelig vær og de “tøffeste” avslutte bålpraten med et bad i havet i Marthafjæra.
Bålprat i sørfold
Onsdag 31.mai ble den tredje bålpraten arrangert i regi av foreningen Helse I Fri Luft. Denne gang foregikk bålpraten i Sørfold. Etter planen skulle arrangementet gjennomføres ved Røyrvatn, men vær og vind ville det annerledes. Bålpraten ble derfor flyttet til Evjen i Sørfold hvor Sylvi Brandsæther ønsket alle oppmøtte et varmt velkommen ved sin egen hjemplass, Evjen gård.
I løpet av kvelden fikk vi høre om våre forgjengere som kom over fjellene fra Sverige og som bosatte seg langs fjordene hvor de bedrev fangst og fiske, i lag med jordbruk. Sylvi fortalte videre om våre bånd til naturen, og særlig til det landskapet vi kommer fra, og om hvordan landskapet rundt oss gir oss opplevelser av trygghet, tilhørighet og tilknytning. Deltakerne fikk også med seg en sansevandring langs den kraftfulle Lappelvfossen, før vi satte oss ned rundt bålet i lavvoen hvor de gode samtalene fikk flyte videre.
Arrangementet ble avsluttet med at Sylvi joiket Sara Marielle Gaup Beaskas "Gulahallat Eatnemiin" (som betyr "moder jord" ) til taktfaste trommeslag.
En vakker avslutning på et flott arrangement.
Tusen takk for et snill stund i Sørfold! Og en ekstra stor takk til Sylvi Brandsæther, og til komiteen for arrangementet Janne Westgård Mikaelsen, Sylvia Bredal og Lena Cecilie Pedersen Osnes
Vi kommer gjerne igjen!
Foto: Inger Marie Kvarum
Sansevandring langs den kraftfulle Lappelvfossen Foto: Inger Marie Kvarum
Sylvi Brandsæter som joiker Sara Marielle Gaup Beaskas "Gulahallat Eatnemiin" som betyr "moder jord"